Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

C.S.Lewis

C. S. Lewis (Belfast, 1898. november 29. – Oxford, 1963. november 22.) 

C. S. Lewis 1898-ban született Belfastban, szülei – Albert és Flora – mindketten szenvedélyes olvasók voltak. Clive Staples-ként anyakönyvezték, ám háromévesen kijelentette, hogy az ő valódi neve Jack, s innentől kezdve mindenki így is hívta. Jack Lewis gyermekkora „egyhangú, prózai boldogsággal” telt. Ő és bátyja, Warren közeli barátok voltak, és hosszú órákat töltöttek közös írással és rajzolással.  A gyermekek élete azonban megváltozott édesanyjuk 1908 augusztusában bekövetkező halála után. Jack azt mondta, hogy „minden tartós boldogság, minden nyugalom és biztonság eltűnt az életemből”.

1925 októberétől – angolt taníthatott az oxfordi Magdalen College-ban. Lewis itt találkozott Owen Barfielddel, akivel közösen megalapították a The Inklings nevű irodalmi csoportosulást.  A tagok – J. R. R. Tolkien, Adam Fox, Hugo Dyson, Charles Williams és Warren, Lewis bátyja – azért gyűltek össze, hogy meghallgassák és megvitassák egymás alakulófélben lévő írásait. Itt hangoztak el először részletek Tolkien világhírű művéből, A gyűrűk urából, és Lewis is itt mutatta be néhány történetét.

Joy Gresham, későbbi felesége 1952-ben érkezett Angliába, és látogatása előtt két évig levelezett Lewisszal. A nő ugyan férjnél volt – fiait Douglas-nek és Davidnek hívták –, de a házassága ekkor már zátonyra futott. A válást végül 1954-ben mondták ki. Lewis a Cambdrige-i Egyetemen kezdett el oktatni, a hétvégéket és az ünnepeket viszont otthon töltötte. Joy a fiúkkal gyakori látogatók voltak a Lewis-rezidencián. 1956-ban azonban lejárt a nő munkaengedélye, így az Amerikába való visszaköltözés ténye fenyegette. Lewis ekkor határozott úgy, hogy feleségül veszi.

Az író azt állította, hogy az állami házasságkötési ceremónia pusztán jogi természetű intézkedés volt azért, hogy Joy Angliában maradhasson. Feleségénél viszont előrehaladott rákot diagnosztizáltak, és Lewis ráébredt arra, hogy szereti a nőt. Úgy döntött, hogy házasságukat nyilvánossá teszi: az egyházi ceremónia Joy kórházi ágyánál zajlott le. Több mint háromévi boldogság jutott még nekik osztályrészül, mielőtt a betegség újra megtámadta az asszony szervezetét, és 1960 júliusában győzedelmeskedett felette. Házasságuk történetét – néhány időrendi változtatással – az Árnyékország című színdarab és a dráma alapján készült film mutatja be.

Joy halála hatalmas küzdelmet jelentett Lewis számára, és megpróbálta keresztény hitét is. A férfi naplót vezetett a gyász alatt megtapasztalt érzéseiről és gondolatairól, melyet aztán álnéven A Grief Observed (magyarul A bánatról) cím alatt publikált. Olyan sok ember ajánlotta ezt a könyvet Lewisnak, hogy a férfi végül szerzősége beismerésére kényszerült. „Soha senki nem mondta nekem, hogy a gyász ennyire hasonlít a félelemhez” – olvasható a könyv első mondatában.  C. S. Lewis három évvel később, 1963. november 22-én hunyt el. Soha nem akarta, hogy halálhíre nagy nyilvánosságot kapjon, és ez pont így is történt: John F. Kennedy amerikai elnököt ugyanezen a napon gyilkolták meg, és a Szép új világ írója, Aldous Huxley is ekkor halt meg.

Rendezés: